Communicatieve vaardigheden ontwikkelen

Communicatieve vaardigheden ontwikkelen.

Communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Voor groep kunnen spreken zonder angst is een niet evidente maar wel essentiële vaardigheid voor bijna iedere baan en opleiding.

Het adequaat kunnen communiceren is in onze samenleving essentieel. Wie de middelen niet beheerst, mist kansen, hoe onrechtvaardig het ook klinkt. Communiceren is immers de enige manier om invloed uit te oefenen op je omgeving. Je moet dus communicatieve vaardigheden ontwikkelen

Hoe leer je nu beter communiceren? Het vergt dagelijkse oefening en goede begeleiding.

Sommige mensen staan sceptisch tegenover het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden. Er wordt vaak beweerd dat het toch maar een kwestie van “aanleg” is. Veel mensen vrezen ook de “authenticiteit”  van hun persoonlijkheid te verliezen door het doelbewust aanleren van technieken en trucs om beter te leren communiceren.

Welnu, ook al is het waar dat de één van nature soepeler communiceert dan de ander, wie de moeite neemt intensief te oefenen zal merken dat hij na verloop van tijd de van nature beter van de tongriem gesneden sprekers evenaart of voorbijschiet. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop leerprocessen in het algemeen verlopen. Wie een nieuwe vaardigheid aanleert, wordt gedwongen bepaalde handelingen bewust uit te voeren en bij te sturen alvorens ze zodanig zijn ingeëtst dat ze een automatisme worden.

Wil jij ook een communicatief overtuigend en sociaal vaardig persoon worden en wil je aan het langste eind trekken bij onderhandelingen? Neem dan hier een kijkje

Reageer via Facebook.

Leave A Response