Open Vragen

Open vragen

Wanneer je vooral geïnteresseerd bent in de mening van je gesprekspartner of in uitvoeriger antwoorden, verdient het aanbeveling ‘open vragen’ te stellen. Een open vraag is in principe een vraag waarop niet met “Ja” of “Nee” kan geantwoord worden. De vraagstelling begint altijd met een vragend voornaamwoord (waar, wat, waarom, wie, waarmee, wanneer, welke, hoe, hoeveel, hoe vaak) en in veel gevallen volgt er een antwoord op waar je iets mee kunt. In gevallen waarin een bepaalde problematiek nog niet duidelijk is, is het zinnig om met een open vraag te beginnen.

Open vragen werken stimulerend op de ander omdat hij vanuit zijn eigen referentiekader kan reageren, waardoor het betrouwbaarheidsgehalte van het antwoord hoger zal zijn. 

Een voorbeeld:

Stel dat je in een winkel iets wil ruilen dat je onlangs hebt gekocht maar je hebt de kassabon niet meer. De verkoper blijft bij zijn standpunt: “Wij ruilen alleen met kassabon”. Als je dan vraagt: “Is daar echt niets aan te doen?”, kun je vooraf voorspellen wat het antwoord zal zijn. De vraag: “Hoe kunnen we dit oplossen?”, biedt in deze context meer perspectief. Je krijgt nu tenminste de kans om verder te onderhandelen over je garantie. Oefening baart kunst is de boodschap bij succes in dit soort situaties. 

gebruik dit soort dagelijkse praktische problemen voor het oefenen van je communicatieve vaardigheden. In het begin kan het moeizaam gaan, maar dat geeft niet. Achteraf kun je dan analyseren welke communicatietechnieken voor jou werken en waarom. Maak gebruik van gelegenheden om te oefenen, zodat je voorbereid bent wanneer het er echt op aan komt! 

Het belang van het stellen van de juiste vraag op het juiste moment, kan moeilijk overschat worden. Het kan het verschil uitmaken tussen wel en niet krijgen wat je wil. Voor volledige communicatieve strategieën over vragen stellen, zie het ebook van communicatiesucces.nl.