Tips voor een goede presentatie

Presenteren

Presenteren

Je presentatie moet in eerste instantie een paar keer grondig ingeoefend worden (liefst voor een proefpubliek of desnoods voor een spiegel). Houd daarbij je timing in de gaten. Als je over een videocamera beschikt, kun je je voordracht ook op het vlak van het nonverbaal gedrag beoordelen.

Houd bij de eigenlijke presentatie rekening met de wet van Murphy! Probeer als het kan vooraf even de ruimte te bekijken waarin je zult spreken, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Is de verlichting in orde? Ben je goed verstaanbaar?
Mocht je gebruik willen maken van audiovisuele hulpmiddelen, controleer dan vooraf of alles naar behoren functioneert en zorg waar dat kan voor reserveonderdelen of alternatieven.

Veel beginnende sprekers hebben de neiging hun presentatie erdoor te jagen; doe dat niet! Neem de tijd, spreek vloeiend maar niet te snel en bouw af en toe een rustpuntje in.

Laat je inspireren door professionals op dit gebied. Kijk bijvoorbeeld naar speeches van belangrijke politici of pop- en rockartiesten. Je pauzes zijn net zo belangrijk als je zinnen.

Tip: Let maar eens op hoe Obama gebruik maakt van pauzes om spanning (en rust) in zijn toespraak te creëren. Kijk ook eens naar ’s werelds bekendste spreker John F. Kennedy.

Een van de grootste fouten die bij het houden van presentaties gemaakt worden is het beginnen spreken voordat je publiek er klaar voor is. Zorg dat je de aandacht van je publiek trekt voordat je begint te spreken.

En denk erom dat je nooit begint te spreken voor de zaal helemaal stil is!